Det är viktigt att ha koll på den körkortsbehörighet som gäller för att köra husbil. Olika regler gäller beroende på när du tog ditt körkort och om du någonsin blivit av med det. Vissa personer kan köra ett tungt fordon på B-körkort, medan andra kan kräva ett tyngre körkort. Det finns två grundläggande regler här:

✅ Om du hade körkort före den 1 juli 1996 har du rätt att köra husbil med en max vikt över 3500 kg. Du kan välja den husbil du vill ha – förutsatt att den klassas som personbil. För husvagnar gäller särskilda regler.

✅Om du tog ditt körkort efter den 1 juli 1996 får du köra bil med en maxvikt på 3500kg. Om du vill köra en bil över 3500 kg (men mindre än 7500 kg) måste du ha minst ett C1-kort. Observera att du i det förra fallet måste inneha ditt körkort oavbrutet under hela perioden. Därför får du inte förlora ditt körkort någon gång efter den 1 juli 1996. För mer information om reglerna och övergångsreglerna besök Motormännens Riksförbund.

I Europa gäller även så kallade ”farfarsrättigheter” eller ”farfarsrättigheter”. Du kan läsa mer om detta på Transportstyrelsens sida. Där hittar du också detaljerad information om körkortskategorier och kvalifikationer.