Långa bilresor kan ibland vara utmanande, särskilt när barnen frågar ”Är vi framme snart?” för sjuttioelfte gången. För att hålla stämningen på topp under hela resan har vi samlat de 10 bästa billekarna som passar både små och stora barn, och även vuxna.

Billekarna som Räddar Resan

Resor med barn kan vara både spännande och utmanande. Här nedan har vi listat 10 roliga billekar som gör bilresan underhållande och mindre stressig.

Så Ska det Låta

Stäng av stereon och låt familjen sjunga istället! En person utses till domare och väljer ett ord, till exempel ”röd”. Den deltagare som snabbast börjar sjunga en sång som innehåller ordet får en poäng. Den som först får fem poäng vinner. Detta är inte bara en rolig lek utan också ett utmärkt sätt att introducera barnen till olika sånger och musikgenrer.

Norsk Karaoke

Denna billek med musiktema garanterar skratt och underhållning. Här behövs en telefon eller läsplatta med hörlurar. Den deltagare som börjar sätter på sig hörlurarna och väljer en låt. Deltagaren sjunger med till musiken så gott det går, medan de andra försöker gissa vilken låt det är. För en extra utmaning kan reglerna ändras så att den som sjunger bara får nynna melodin.

Vem Är Jag?

Den ena deltagaren tänker ut en ny identitet åt den andra, som kan vara en kändis, seriefigur eller någon annan. Deltagaren ska sedan ta reda på vem hen är genom att ställa ja- och nej-frågor. “Är jag känd? Finns jag på riktigt?” Om svaret är ja, får deltagaren ställa en fråga till; om svaret är nej, går det över till nästa deltagare. Denna lek är inte bara rolig utan också en utmärkt hjärngymnastik.

Ett Skepp Kommer Lastat…

Välj ett specifikt ämne, som till exempel djur. Den som börjar nämner ett djur, och den sista bokstaven i ordet bestämmer första bokstaven i nästa djur. Reglerna är att inget djur får nämnas två gånger. Börja alltid med att säga “Ett skepp kommer lastat med…” och sedan vad lasten innehåller. Om ett djur nämns två gånger, förlorar deltagaren.

“I Spy with My Little Eye”

En klassisk lek i engelskspråkiga länder som saknar en känd svensk översättning, men är lätt att förstå och spela. En deltagare väljer en sak som hen kan se och nämner dess färg. Övriga deltagare ska sedan gissa vad det är för sak. Det kan vara allt från en vattenflaska till en buss framför. En enkel och rolig lek som inte kräver några hjälpmedel.

Alfabetsleken

Perfekt för att lära sig alfabetet samtidigt som man har roligt. En deltagare börjar med att säga ett ord på A, nästa ett ord på B, och så vidare. Leken kan anpassas för olika åldrar; för mindre barn kan man tillsammans skapa en berättelse med orden, medan äldre barn kan säga städer eller länder i alfabetisk ordning. Den som inte kan svara åker ut, och en tidsgräns kan sättas för extra spänning.

Räkna Bilar

Varje deltagare väljer ett bilmärke eller en färg. Den som först ser 10 bilar av sitt valda märke eller färg vinner. En enkel men engagerande lek som håller barnen sysselsatta och uppmärksamma på vägen.

Gissa Filmen

Deltagarna turas om att beskriva en film utan att nämna karaktärernas namn. Övriga deltagare ska sedan gissa vilken film det är. Det går även bra att beskriva en bok. Denna lek är perfekt för film- och bokälskare och kan skapa många intressanta diskussioner om olika filmer och böcker.

Sifferleken

Varje deltagare väljer en siffra mellan 1 och 9. Den som först ser 10 bilar med rätt förstasiffra på registreringsskylten vinner. En lek som tränar barns observationsförmåga och uppmärksamhet på detaljer.

Tysta Leken

Efter en rad intensiva billekar kan tysta leken vara en uppskattad paus, särskilt för föräldrarna. Reglerna är enkla; den som är tyst längst tid vinner. En perfekt avslutning på en serie roliga billekar, som också ger alla i bilen en chans att vila.